what to do in Khatmandu... - Reisverslag uit Nagarkot, Nepal van Laurie Gool - WaarBenJij.nu what to do in Khatmandu... - Reisverslag uit Nagarkot, Nepal van Laurie Gool - WaarBenJij.nu

what to do in Khatmandu...

Door: liefelauke

Blijf op de hoogte en volg Laurie

20 Mei 2012 | Nepal, Nagarkot

Gister onze laatste dag in Kathmandu. De meest vervuilde hoofdstad die ik ooit heb gezien.Stinkende uitlaten, vuilnis langs de weg en veul stof doordat het zo droog is.
Toch heeft de stad bijzondere plekken om te bezoeken. Uiteraard veel tempels,daar zijn ze hier gek op. Van kleine tempeltjes gewoon op een pleintje tot gigantisch grote. Tijdens ons verblijf bezochten we durbar square, waar het paleis van de koning vroeger was. Het paleis is omgebouwd in een museum zodat we meer te weten kwamen over de roerige geschiedenis van Nepal...hoewel men romatiseerd het hier graag. De laatste jaren is het erg onrustig geweest in Nepal over macht en politieke verhoudingen, waardoor er veel demostraties zijn geweest en veel doden en gewonden zijn gevallen door geweld. En nog lezen, horen en zien we tijdens ons verblijf regelmatig demonstraties voorbij komen.In het museum zijn vooral veel statige foto's te zien van machtige mannen, ongelukkige vrouwen en zielige kinderen in opgedofte kleren.Verder veel uniformen en zelfs nog een staatsbezoek aan onze koningin Juliana.
Om 16.00uur zijn we naar het huis van Kumira gagaan, ze is de enige levende godin van de wereld. Het meisje moet aan verschillende eisen voldoen om godin te mogen zijn. Zo moet ze uit bepaalde familie's komen, bepaalde stem en uiterlijke kenmerken hebben en wordt ze vervangen bij de eerste menstruatie. Ook zal ze nooit mogen trouwen omdat ze dan de eerste maand van haar huwelijk volgends de legende zou sterven...nooit geweten dat trouwen dodelijk is :S
T meisje laat zich een keer per dag bewonderen door volk en toeristen, echt heel bizar en middeleeuws als je t mij vraagt. Er is veel geloof en bijgeloof in dit land.In ruil worden al haar wensen ingewilligd en gaat met veel geschenken en geld naar huis als ze wordt vervangen.
Een andere indrukwekkende gebeurtenis is pashupatinath een grote hindutempel, waar je als toerist alleen omheen mag lopen. Het indrukwekkende aan deze plaats is dat je hier grote kans loopt om een crematieritueel te zien.Als je bedenkt dat er gemiddeld 45 mensen worden gecremeerd per dag op deze plek is de kans groot dat je dit meemaakt. Wij dus ook, ik zal proberen om het uit te leggen maar vind het zelf een erg vreemde gedachte dat een totaal onbekende (toerist!) toe kan kijken hoe jou dierbare gecremeerd wordt. De crematie vindt plaats aan een van de drie heilige rivieren, waar de familie (alleen de mannen) met hun dierbare naar de rivier komen. Nog de zelfde dag als dat ze overlijden. Na een ritueel wordt de overledenen naar een plateau waarop hout gestapeld ligt gebracht. Ook daar wordt weer een ritueel uitgevoerd en wordt de overledene door een van de kinderen bij het hoofd aangestoken. Na enige tijd wordt de as in de rivier gegooid. Ik ben nog een behoorlijke tijd onder de indruk geweest van deze plaats, wij alle drie kan ik wel stellen...
Natuurlijk hebben we ook luchtigere dingen gezien en gedaan. We zijn gaan raften wat super gaaf was en hebben we voor 18 euro een heerlijk beautymiddag gehouden. Het is tenslotte ook vakantie :D
Nu zijn we in nagarkot, eigenlijk om de mount everest te bekijken. Maar gezien het bewolkt is moeten we deze erbij denken en gaan we morgen verder naar onze laatste bestemming voor we gaan werken, Bakthapur. Onze laatste bestemming om de nepaleese cultuursnuiven, weer veel tempels en paleizen waarschijnlijk.
Aan het eind van deze week zullen we denk ik wel tempelmoe zijn, maar gaan we een hele andere uitdaging aan waar we erg naar uitkijken. Zijn heel benieuwd naar het ziekenhuis waar we gaan werken, naar de verschillen van hier en in Nedeland.
Onze laatste maand Nepal breekt langzaam aan, we genieten van de cultuur, de leuke en bijzondere mensen, de geweldige maar soms moeilijke belevenissen die we hier mee maken. Maar zijn ons bovenal bewust hoe goed we het in Nederland hebben qua mogelijkheden, werk, eten, hygiene en onze geliefde natuurlijk...oke op het weer na dan dat missen we hier zeker niet.:p

• 20 Mei 2012 - 11:29

Chantal:

hejj lollie live hier vanuit bed. ik heb je verhaal weer gelezen en t is weer indrukwekkend. zo'n crematie heb ik op tv ook wel eens gezien. maar in t echt lijkt t me toch vreemd. tot snel weer x

• 20 Mei 2012 - 19:22

Gabriel:

Primitief moet je gewend zijn, dus verwacht ik geen enkel probleem. Hoop dat het jullie niet teveel tegenvalt. Werk ze....

• 24 Mei 2012 - 07:14

Cathelijne:

Zo leuk om je verhalen te blijven lezen , ik heb het ook wel eens op tv gezien maar lijkt me ook echt apart om het zo in het echt te zien , de cultuur verschillen zijn echt enorm in z'n land maar wel prachtig om mee te maken lijkt me , even een vraagje wanneer kwam jij nou thuis!? hoop nog voordat ik weg ga anders moet ik je nog 1maand gaan missen!

heel veel plezier daar en ook met het werken .

Kusje CAth